Hundfysioterapi

DSC_0012Jag är utbildad och diplomerad hundmassör! För den som vill ge sin fyrbente livskamrat en behandling så finns och verkar jag i Göteborgsområdet med omnejd. Släng bara iväg ett mail till neutronstjerna@hotmail.com, eller ring 0737-764403 så bokar vi in en tid!

Varför massage? Tja, jag hade nog omformulerat frågan till ”varför inte massage?”. Massagens effekter är i de allra flesta fall mycket positiva och givande, även hos en hund som annars också anses pigg och frisk. Syftet med massage kan vara praktiskt, medicinskt eller rent socialt.

Kroppen är en helt otrolig organism som stöttas och hålls igång av mängder av fantastiska interna funktioner. Man kan se på kroppen som en enorm outtröttlig arbetsplats med vägar, grävmaskiner, lastbilar och arbetare som konstant mäter, bygger, river och fraktar material hit och dit. Allt material som används för både uppbyggnad och nedbrytning är beroende av att vägarna är öppna och fria för att arbetet ska fungera så bra och effektivt som möjligt. Blir det stopp eller begränsad framkomlighet på någon av vägarna så kommer allt arbete på den sidan arbetsplatsen att sinkas eller i värsta fall stanna av helt. Precis som på arbetsplatsen så pågår det uppbyggande och nedbrytande processer konstant i vår kropp och med detta så måste näringsämnen kunna transporteras till arbetsplatsen och slaggprodukter sedan transporteras därifrån för att tas om han i kroppens egna reningsverk. Här kommer massagen in som ett otroligt effektivt och enkelt hjälpmedel för att optimera framkomligheten på kroppens ”vägar” samt stimulera till- och fråntransport av viktiga ämnen och slaggprodukter. Det finns egentligen ingen hund som inte har någon spänning eller begränsning i kroppens ”vägnät” och därav inte kan tillgodose sig massagen på ett positivt sätt.

Massage är också en självklar behandling mot onormal eller ofördelaktig muskelstatus. Massagen hjälper muskler att återgå till viloläge efter att de av någon anledning har fastnat i spänning. Onormal muskelspänning kan uppstå av en uppsjö olika anledningar men med massage kan man avhjälpa många problem och göra hundens liv både rörligare och roligare, En hund med mjuk, smidig och elastisk muskulatur  kan hållas skadefri mycket lättare än en som är spänd och stel. En spänd och ansträngd muskel klarar nämligen inte plötsliga yttre påfrestningar lika bra som en mjuk och elastisk.

En ytterligare effekt som massagen har är att den frisätter en hel del olika må-bra-ämnen i kroppen. Bland annat frisätts hormonen endorfin och oxytocin som verkar  smärtlindrande och stimulerar hjärnans belöningscentra. Faktiskt så verkar själva beröringen också smärtlindrande då känselreceptorerna i huden är långt många fler än smärtreceptorerna. Den ökade blodgenomströmningen som massagen inducerar bidrar också till större värmeutveckling i kroppen, hunden får hjälp att slappna av och kontakten mellan hund och människa stärks.

En hund som är ovan vid att få massage kan komma tycka att den eller de första behandlingarna är ett väldigt underlig påhitt som den inte alls kan förstå syftet med. Efter någon behandling så brukar dock hundarna inse att detta ändå var ganska gott, slappnar då av och kan tillgodogöra sig en mer djupgående behandling. Även en hund som inte riktigt slappnar av kan trots allt tillgodogöra sig vissa av massagens effekter, så som ökat vätskeflöde i kroppen.

Dock finns det vissa tillfällen då man ska vara försiktig med massage. Dessa tillfällen är om hunden har:
En pågående infektion
Nedsatt njurfunktion
Akuta skador eller nya operationsområden (där vi absolut inte vill öka blödningen)
Invärtes sjukdomar (där det är svårt att förutse massagens effekter)
Cancer
Eksem
Inflammerade områden (vi vill inte störa kroppen i ett område där det redan pågår en febril aktivitet av nedbrytning och återuppbyggnad)
Feber eller undertemp
Blodburna sjukdomar som borrelia
Medicinering där massage enligt veterinär bör undvikas
Dräktighet (det finns inga studier som säger att det är farligt, men försiktighet bör iakttagas)

Jag håller på att via Ängslyckan Friskvård utbilda mig till hundfysioterapeut. Min tanke är att sedan gå vidare både på hästsidan för att kunna driva ett företag där jag kan arbeta med sjukgymnastik och rehabilitering för både häst och hund. Jag har insett att fysioterapi för djur är minsta gemensamma nämnare för mina intressen då det innehåller medicin, anatomi, problemlösning och framför allt djur.

Copy of DSC_0003

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: