Filurdag och cirkushästen Sanne

Idag har jag haft den stora äran att rasta av Hannas underbara halvblod Filur. Filur är precis som han heter, han är en mycket speciell häst och hade säkerligen fått gå i särskola om han var människa. Inte på samma vis som Sanne, utan ganska precis tvärt om. Sannehäst skulle ha varit en sån där som inte kunde sitta stilla en sekund och hitta på nya hyss hela tiden. En riktig ADHD-häst. Filur däremot är en sådan där som gärna umgås, fast kanske lite på sin egen kant. Han är snäll mot alla, men alla kanske inte är lika snälla tillbaks. Han går hellre på släktkalas än på kompisfester men har en bästis som han umgås med hela tiden och kan busa järnet med. Men i övrigt förstår han inte riktigt hur man gör när man träffar andra människor och blir liksom lite ”off” när folk försöker vara prata med honom. Man kanske skulle kunna säga att han har lite ADD? Blir någon arg på Filur så blir han ännu mer svåråtkomlig, så det är liksom bara att prata snällt och vänta ut honom. Filur hade kanske inte blivit civilekonom om han var människa, men en alldeles förträfflig kommunanställd. Att lära sig nya saker kan ta tid, men när det väl ploppar dit så är det som om han aldrig gjort annat. Man måste verkligen umgås med Filur på Filurs vis, för annars får man liksom aldrig lära känna honom. Han väljer sina kompisar med omsorg.

Ja, Filur är allt speciell, men det är också det som gör honom så charmig. Hanna går samma onlinekurs för Lindah som jag gör och lille Filur får så snällt agera försöksdjur när hon ska träna på lektionerna. Detta har resulterat i att Filur sedan i förrgår erhållit en sådan träningsvärk i hållningsmuskulaturen att stackaren stapplar runt som en åldring i hagen. Så mitt jobb idag var att få lite snurr på blodomloppet och se till så de stackars ömma musklerna blev lite gymnastiserade. Det blev lite skritt och trav med lång hals och även ett par varv med uppmjukande galopp. Jag kan säga att det är stor skillnad på denna kuse sedan jag red honom för Lindah i början på Januari, och ännu större sedan jag red honom första gången i våras!

 

Senare på dagen var det dags för Sannehäst att få sin motion. Det blev en tur i snön med lite galopp i skogen. Sannehäst tyckte matte var hemskt tråkig som inte tolererade vilken hastighet som helst på de smala, slingrande skogsstigarna. Vadå skymning och potentiellt halt? Sannehäst har full koll! Hon visade med stor entusiasm hur man galopperar på stället med ett fantastiskt schwung och förstod inte alls varför man inte fick springa ikapp löparen som sprang förbi oss på hemvägen. Turen medförde mer än en tappad stigbygel å mattes vägnar, men förlöpte och avslutades med bägge deltagarna på rätt köl.

Väl tillbaks i stallet kläddes Sannehäst av och släpptes sedan lös i paddocken. Matte tänkte att knäpphästen kunde behöva springa av sig lite, men ack så fel man kunde ha. Det slutade med lite rofylld löslongering med en alldeles fantastiskt nöjd Sannehäst som tyckte detta var det bästa matte hittat på på länge. Kanske det skulle bli cirkushäst av Sannehäst? 😛

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: