Släpp huvudet!

Huvudet är ett balansorgan och dess position är endast ett symptom på var och hur övriga hästkroppen befinner sig. Att symptomet på en god hållning (samling i viss grad) är en välvd nacke har tyvärr blivit allt för många hästars plåga då folk i allmänhet har alldeles för lite kunskaper i varför det blir så.
En välvd nacke är t.ex. väldigt mycket lättare att se än en millimeterhöjning av ryggen, ett lite mer invinklat bäcken eller lite mer aktiverad magmuskulatur. Framför allt är detta svårt att se när man sitter på hästen. Då är det så mycket enklare att ge sig på hals och huvud eftersom dessa ligger nära till hands och dessutom är direktkopplade till våra händer som vi ju använder när vi vill fixa och trixa med något i vardagen.
Det har varit ett helt otroligt kompetenstapp i hästsverige där huvud- och halsfokus tagit över i princip hela ridningen. Det som egentligen var grunden i all ridning, d.v.s. att från grunden skapa en hållbar och samarbetsvillig häst, har idag gått över till att korrigera symptomen snarare än orsakerna. Det verkar också som att vi har en bild om att alla hästar ska kunna gå i en viss högre grad av samling. Det är fel. Lika lite som att vi alla kan ta oss över 1,30 i höjdhopp kan alla hästar erhålla en form som vi så gärna vill att den ska gå i.
När vi hade friidrott på gymnastiklektionerna i högstadiet så fanns det de som i höjdhopp knappt kunde ta sig över en meter. Själv kom jag över 1,30. Ändå hade jag aldrig tränat för den här typen av idrott, jag hade bara rätt fysiska förutsättningar. Precis likadant är det med våra hästar. Det finns enorma individuella skillnader och att då tro att en häst inom samma tidsram eller ens någonsin kan erhålla samma form som en annan är bara ignorant och idiotiskt. Vi har så otroligt höga krav på våra hästar och vi har ingen aning om hur idiotiska dessa krav är. Vi vet ju inte ens vad det är vi håller på med. När vi dessutom tror oss uppnå dessa krav genom att rucka lite på en tygel så lurar vi inte bara oss själva, vi förstör också våra hästar. Att tvinga hästens balansorgan till en position kroppen inte är med på skapar obönjörligen förslitningar och spänningar. Ont.

Det gör mig så ont att se alla dessa bilder på hästar ihopsnörda och nedtvingade både med hjälp av hjälpyglar och vanliga tyglar. Man ser hur musklerna stramar och hur låst ryggen blir, men det är långt ifrån alla som ser detta. Hästen söker sig ju åt det hållet man vill och idag tror man att det är precis det man vill ha.
NEJ säger jag. Låt huvudet vara och klappa dig istället på axeln den dagen du kan få hästen att välva nacken/söka sig nedåt UTAN att du tvingar den till det genom tygelhjälper!
Huvudets position är endast ett SYMPTOM på vilken form övriga kroppen befinner sig i. DO NOT TOUCH!

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. blir glad av att läsa detta jag som är nybörjare vet ju inte hur jag ska hästen gå i form som alla pratar om utan jag låter min Åke skritta på o jag är bara glad av att vi klarar av det tillsammans !!!

  Svara
  • Skritta på och ha kul med din häst! Den allra bästa träningen är att ge sig ut i skogen och kryssa mellan träd och buskar och upp och ner i backar. Det finns inget paddockarbete i världen som kan konkurrera med träningen skogen ger oss 🙂

   Svara
 2. Långa tyglar är också kanon! Jossan, är det möjligt att få en häst att lära sig att ”gå i form” med bettlöst? Det kanske är en dum fråga men alla tjatar ju alltid om att man måste få hästen att ”ta bettet” osv…

  Svara
  • Det går alldeles utmärkt att lära hästen gå i form på bettlöst. Tyglarna ska endast finnas för att ge hästen en stadig (men ändå otroligt lätt) punkt att förhålla sig till, som en balanspunkt. Om den punkten sitter i munnen eller på nosryggen spelar absolut ingen roll!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: