Felidentifiering

Alla hästar har biomekaniska problem på ett eller annat vis oavsett om det handlar om snedhet, spänningar eller låsningar. Ingen häst är helt utan sådana problem även om vi inte alltid märker av dem, inte ens den bästa dressyrhäst är helt rak och mjuk. Ett fel kan vara en spänning för dagen men kan också bestå av något djupare som kräver mer jobb för att komma till rätta med. Vissa individer behöver man jobba flera år med för att få ordning på en sned eller felriden kropp.

För att sikta på att rida en häst så lösgjort och liksidigt som hästen som individ kan uppnå så måste man först identifiera vilka svagheter och fel just den här hästen  har och sedan genom fokuserad ridning hjälpa hästen att på korrekt vis rätta till felet. En god indikation på att man är på rätt väg och inte bara sitter och åker häst eller för den delen sitter och gör saken värre är att de fel man hos hästen identifierat med blir mindre påtagliga eller att snedheten till och med byter sida. Kanske en oliksidig muskulatur jämnas ut, muskler satta på fel ställe försvinner eller att en ofördelaktig hållning hos hästen blir bättre. En oliksidig muskulatur säger ju sig självt att det tar längre tid att komma till rätta med än eventuellt en låsning i länden.

Det där med symptom- och orsaksbehandling är i många kretsar ett hett ämne. Varenda vettiga människa kan nog hålla med att maximal effekt uppnås om man går in, identifierar orsaken till problemet och sedan behandlar detta. Lik förbannat så symptombehandlas det till höger och vänster och överallt. Det spelar ingen roll om du åker till läkaren, veterinären eller för den delen sitter på en häst som konstant tittar vänster. Hur många skulle inte börja slita och dra i högertygeln för att få kusen att titta rakt fram istället? Symptombehandling genomsyrar allt vi gör och är samhällets sätt att behandla problem, oavsett natur. Man kan även kalla det quick-fix då det minskar symptomen för tillfället, men då orsaken fortfarande finns kvar så kommer problemet strax uppkomma igen. Symptombehandling används inom alla ridsportsgrenar i varierande grad.

Vi måste börja fundera lite mer på våra hästar och varifrån deras små (eller större) snedheter kommer ifrån. Är det kanske så att det är ens egen snedhet som man omedvetet transfererat över till hästen (för ja, hästar är otroligt känsliga för ryttarens obalans och snedhet och kompenserar blixtsnabbt upp detta med olika typer av obra spänningar) och sedan helt orättvist beskyller hästen för? Har man inte stenhård superkoll på sin egen kropp och hur den påverkar hästen så kommer obalans och snedheter obönhörligen att smitta av sig från ryttare till häst och tvärt om.

Det är inte alltid det enklaste att identifiera varifrån ett problem kommer. Ta Milton som exempel, redan när jag för 2 år sedan fick honom så kunde man även med ett otränat öga se symptom på olika typer av biomekanisk obalans. Jag har alltid varit medveten om att han är oliksidig och har med de medel jag kunnat försökt hjälpa upp dessa defekter. Gällande en omusklad bog som han gärna faller över på är lätt att tro att problemet ligger just vid bogen. Det är ju där man ser problemet. Dock ska man vara väldigt försiktig med att tro på vad det är ögat ser för orsaken till problemet kan vara något helt annat. Även om jag det senaste med hjälp av sitsträning har fått otroligt bra verktyg som givit enorma resultat så har jag än inte helt lyckats identifiera källan till felet med Miltons högerbog. Jag har dock kommit så pass långt att jag TROR att felet egentligen sitter någon stans runt vänster bak. Kanske är det inte helt osannolikt då han p.g.a. en gammal skada i höger innanlår kanske tagit i lite extra med vänster bak, fått en liten överansträngning och så har karusellen varit igång. En orsak kan vara extremt svår att identifiera då den kan skapa följdfel både en, två och tre gånger. Det ena leder till det andra som leder till det tredje. Kanske är det endast det tredje problemet som enligt ryttaren blir ett problem och så börjar man med all kraft försöka behandla detta trots att detta endast är ett följdfel som obönhörligen kommer uppkomma igen och igen så länge man inte behandlar den verkliga orsaken. Här är det jättebra att ha en riktigt duktig equiterapeut som kan titta på hästen, både i stallgången och under ett ridpass. Här är det viktigt att han/hon även har god känsla för ridning och förståelse för hur ryttaren med sin tyngd och balans påverkar hästen.

Ja, Milton är då en kuse man kan fundera mycket över, ett riktigt skolexemplar kan man nog kalla honom. Även om jag insett att jag kanske inte kommer kunna komma så långt ridmässigt med honom så kommer jag garanterat att lära mig enormt mycket på honom både gällande biomekanik, equiterapi och ridning.

DSC_0962 (768x1024)

Här har vi honom, mr Milton. Snedaste hästen i grannskapet 🙂

TuberCoxae

Höger och vänster höftbensknöl, vänster till höger och tvärt om. Skillnaden i muskulatur är påtaglig.

DSC_0974 (1024x768)

Höger och vänster bogblad, både skillnader i muskulatur och en eventuell förskjutning?

DSC_0970 (1024x768)

Men med rätt typ av arbete så har de senaste månaderna gett vissa synbara resultat i muskulatur kring manke och bog! Lansmärket (gropen framför manken) börjar också bli mindre.

Bog

Höger och vänster bog idag. Jag vill nog tycka den onormala högerbogen börjar ta sig, om än långsamt!

Miltons_bogar

Så här såg de ut i november förra året. Jämför högerbogen (till vänster i bild) med bilden tagen idag!

DSC_0966 (1024x768)

Även bröstrygg, länd och kors ser betydligt mer avslappnade och normala ut! Karpryggen kan endast skymtas ytterst lite om man är extremt petig och korset har nu en sund sluttning.

Foto0338 (1024x768)

I somras. En häst med påtagliga obalanser i kroppen. Se hur han trycker ner korset och liksom kniper med knäna. Karprygg har han också. Ont i knäna eller ont i magen? Bilden är tagen efter en betesperiod hemifrån som tog ordentligt på honom. Inget kul tyckte Milton.

Foto0323 (1024x768)

Underhals, lansmärke, karprygg nedtryckt kors. Häst som gått i helt fel form.

DSC_0982 (1024x768)

Häst med sundare kropp idag. Mindre underhals, påbörjat uppbyggandet framför manken samt bättre hållning i bakvagnen.

DSC_0987 (768x1024)

Det var allt från dagens demonstration av snedaste kusen i grannskapet 😉

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. Hej jag undrar om jag skulle kunna få använda bilden på när Milton inte såg så fin ut i kroppen (lansmärke, karprygg, nedtryckt kors och underhals) i mitt årsarbete? 🙂 jag har gått steg 1 och 2 för Lindah och tänkte försöka förmedla för mina klasskamrater, familj och några till vad ett lansmärke är (de kan typ inget om hästar ;))

    Du har en väldigt rolig/intressant blogg! 😀

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: