Oflexibla vuxna hjärnor

Text inspirerad av ett program sänt på Kunskapskanalen i september 2011. Texten skrev jag 16/9 2011.

Våra hjärnor formas efter omgivningen samtidigt som omgivningen formas efter vårt agerande som i sin tur styrs av våra hjärnor. Människans hjärna utvecklas mer och under längre tid än andra arters vilket har stått till grund för vår framgång. Vi är den enda arten på jorden som påverkar vår omgivning i en större utsträckning.

När vi föds är hjärnan som ett tomt papper. Den är mycket formbar och omgivningen präntas med åren in och skapar en standard som människan refererar till i sitt agerande. Den unga hjärnans utformning styrs av den kultur omgivningen bjuder på. Hos vuxna har formbarheten hos hjärnan i princip förlorats helt. Barns hjärnor har mycket lättare att acceptera förändringar eller avvikelser från kulturen än vad en vuxens hjärna har.

Den har mycket svårare att acceptera abnormaliteter som står utanför den kultur som en gång stod till grund för sin hjärnas utformning. Man har en tendens att glömma och ignorera uppkommande avvikelser och problem. Ett exempel på våra hjärnors oförmåga att anpassa sig som vuxna är en förlust av någon nära. Den finns så starkt inpräntad i hjärnan att det är nästan omöjligt att acceptera eller vänja sig vid att människan inte längre finns.

Det finns alltså en trolig anledning till att klimatförhandlingarna går så trögt som de gör. Vi är inte uppfostrade att tro på ett sjukt jordklot. Vi är inte uppfostrade till att annamma energibesparing, återvinning och förnybar energi. Det är inte norm. En kulturell förändring tar väldigt lång tid och det ligger inte i människans natur att se alla problem som inte fanns där innan och ta tag i dem med stark hand. Vi ignorerar dem helst och detta är ett helt naturligt beteende som beror på att våra hjärnors förmåga att formas upphör när vi blir vuxna. Även om vi vet om problemen så är de inte tillräckligt konkreta för att vi ska tvingas förändra vårt levnadssätt. Vi vet, men vi ignorerar.

Demokrati kan ännu inte lösa klimatproblemen, för människan är fortfarande för primitiv. Någon måste bara bestämma att NU GÖR VI SÅ HÄR! End of story.

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Det svåraste med att ha hund | Välkommen hem till ridtravaren Milton och pinschern Nikki!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: