GoreTex – materialet som hyllas av ignoransen

Minns ni PCB? Det där ämnet som under halva 1900-talet användes friskt p.g.a. dess isolerande förmåga i både elektronik- och byggbranschen och som påverkade miljön till den milda grad att gråsälar och havsörnar i Östersjön höll på att helt dö ut? Cancer, försämrad fosterutveckling, nedsatt immunförsvar, beteendeförändringar. Dessa är effekterna av PCB och det är detta som gjorde att djurbestånd från vissa områden försvann helt samt att vissa arter närapå utrotades för att födelsevikten hos ungarna blev för låg för vidare överlevnad. PCB har lång nedbrytningstid, men koncentrationen håller efter förbudet 1978 i alla fall på att avta från naturen. Våra morföräldrar har en PCB-halt i kroppen fem gånger så hög som hos oss.

Ni vet GoreTex? Det där fantastiska materialet som tål minst 40 m vattenpelare och är både smuts- och oljeavstötande? Det materialet som i princip varenda svensk numer inte tycks kunna leva utan? En oljeavstötande jacka är väl det minsta lille Kalle behöver på dagis! Eller? GoreTex utvecklades för rymdindustrin och för de extrema förhållanden som kan råda på de platser rymdforskning drivs. Ämnena som ger materialet dessa fantastiska egenskaper heter så kallat perfluorerande ämnen.

Perfluorerade ämnen, som inte bara inhyses i GoreTex produkter, utan i många impregneringsmedel och textilier, har liksom PCB visat sig vara ett fruktansvärt miljögift. Problemet med perfluorerande ämnen är att de i princip aldrig bryts ner. De är eviga. Vi får i oss dem, de lagras i kroppen och ersätter viktiga element i kroppsfunktioner. När vi får barn tillförs dessa ämnen barnet via navelsträngen och den ofödde proppas från början full av dem. Halten kan alltså aldrig sjunka i våra kroppar, den kan bara stiga. Perfluorerande ämnen lagras i levande organismer (människor är levande organismer) och fastnar på lever- och blodserumproteiner eftersom de liknar naturliga fettsyror. De konkurrerar ut fettsyrorna i bindningsproteinet i blod och i celler. Forskning på perflourerande ämnen med djur har visat att de påverkar hormonsystemet, fettnedbrytningen (no shit..) och ger precis som PCB ett försämrat immunförsvar och låg födelsevikt. Fetman och allergierna i dagens samhället ökar stadigt, det kanske inte är så långt till tanke om att dessa ämnen har något med den saken att göra?

För oss själva kan man kanske anse det kört. Vi är redan fulla av dessa hemska miljögifter som i princip aldrig försvinner. Det kanske är dags att ta på sig glasögonen som motverkar denna kroniska uppenbara kortsynthet och börja kämpa för att våra barn, barnbarn och barnbarsbarn ska kunna leva i ett samhälle utan konstgjorda ämnen som gör både oss och naturen sjuka.

Ni kanske tänker ”Vafan, den jackan använder jag inte så ofta och så är det ju så liten koncentration i bara min jacka!”. Då kan jag tala om att det inte är endast din ovärderliga GoreTexjacka som hyser dessa miljögifter. De finns överallt i olika former, framställt av människan för att göra livet enklare. Vi fullständigt badar i denna skit och blir sedan förvånade över att vi blir sjuka. Väx upp mänskligheten! I ett i-land som Sverige så borde vi verkligen kunna bättre!

Det finns många alldeles utmärkta alternativ till GoreTex att köpa om man vill ha en väderbeständig jacka utan fluor. Vax, paraffin, polyuretan, silikon eller dendrimerer är utmärkta material som används. H&M har efter rapporterna om perfluorerande ämnen helt tagit bort kläder innehållande dessa ämnen ur deras kollektioner. Zara börjar fasa ut dem, Fjällräven har i princip aldrig använt sig av dem och Altitude 8848 har fluorfria alternativ. Var jobbiga, fråga i affären. Det finns alternativ.merell-switchback-gore-tex-trail-bootI alla fall inget jag skulle slicka på 😛

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: