Att våga för att utvecklas

Att ta ett djupt andetag innan man provar något nytt eller svårt är något vi alla säkert hört eller gjort. Det där med att ta sig i kragen och utmana sitt mod med någonting som man egentligen aldrig trodde man skulle eller kunde göra, är många gånger vitalt för att lära känna sig själv, sina begränsningar och öka förståelsen och känslan för aktiviteten man håller på med. Oavsett om det handlar om klättring, orientering, segling eller ridning.

En jolleseglare kan bli en duktig seglare genom att sitta rätt i båten och trimma enligt alla läroböcker som finns. Men en riktigt bra seglare blir man först när man börjar våga och testar sina egna och båtens begränsningar. Hur mycket kan jag kränga innan båten välter? Hur stark vind kan jag gå ut i innan seglet trasar sönder eller vi för den delen endast kapsejsar? Hur mycket kan jag stå, vingla och gå runt i båten utan att trilla i eller göra så att båten välter? Kan jag kapsejsa båten åt ”fel håll” och i hur stark vind klarar jag det? Hur mycket dyningar och medvind kan jag segla i utan att fören dyker rakt in i en vågtopp och hela båten floppar över framåt? Först när man vågat testa begränsningarna och lär känna båtens egenskaper i vinden och vattnet så kan man bli en riktigt bra seglare. Först då vågar man blunda (förutsatt öppet hav) och har förmågan att endast segla på balans, känsel och hörsel.

I maj 2005, årets första segling och så klart lite lattjande 🙂

Två i en enmansjolle. Tyngre barlast gör det lättare att kränga emot trycket från hårdvind i seglet, men man blir samtidigt inte lika kvick att parera om vinden skulle ändra sig. Allt detta lär man sig, kanske den hårda vägen, men oj vad man lär sig, och duktig blir man 🙂

För ett par veckor sedan tvingade jag upp Josse på Milton och peppade henne först så hon skulle våga trava på honom. Jag lurade henne sedan att trava över galoppbommarna som jag innan tränat på och Milton fattade förstås jättefin galopp över bommarna. En förvånad Josse hängde finfint med i galoppen på hans rygg. Hon hade aldrig vågat trava över bommarna om hon visste att han skulle fattat galopp, men efteråt när hon märkte att ingenting faktiskt hände så var hon jätteglad och lycklig över att ha gjort det.
Efter detta enda tillfälle har det börjat gro ett litet frö av mod inom Josse och hon har fått ett sug på att våga och testa nytt.

Idag när jag kom till stallet så var Josse, Viktoria och Jenny med lilla Bella redan där. Max stod i stallgången och blev i ordninggjord av Josse vars ögon lyste av förväntan och var dubbelt så stora som vanligt. ”Jag ska också rida utan sadel och träns!” säger hon med andan i halsen och jag blir så klart jätteglad över att hon vill och vågar sig på detta! Max otroligt lugn och snäll och hittar aldrig på några direkta dumheter så han är den helt perfekta hästen för henne att prova rida fritt på. Varken Max eller Josse har gjort något sånt här innan, så naturligtvis kommer missförstånd att ske innan de förstår vad saken handlar om.

När man rider fritt utan tyglar så blir du helt plötsligt tvungen att omvärdera din roll som ryttare. Utan tyglar kan du aldrig dra eller bära hästen dit du vill, du kan aldrig tvinga hästen till något som den inte själv är med på till 100%. Plötsligt måste du förtjäna allt du ber hästen om att göra, för annars kommer ingenting att fungera. Fokusen måste ligga till 100% på kommunikationen mellan ryttaren och hästen och är hästen nybörjare måste man hjälpa den fram, berömma när den gör rätt och få den att förstå att situationen är helt naturlig och inget att hetsa upp sig över. Det finns så många tillfällen där man skyller på hästen för att en viss sak inte fungerar. Allt som oftast är det dock inte hästen som gör fel, utan ryttaren. Det är inte bara hästen som inte förstår, det kan ta ett tag innan ryttaren hittar ett sätt att kommunicera med hästen så hästen förstår och har man hittat den där knappen så blir ridningen något helt annorlunda. Efter ett par varv brukar en mycket förvirrad häst och trevande ryttare börja förstå vad det handlar om och i de fall jag sett nu de senaste dagarna så har hästen funnit en harmoni som inte funnits där under tränset och sadeln.

Max gjorde precis som Boyen i början när han inte förstod och ville bara ut från paddocken och allt det konstiga nya. Efter en stund när Josse fått honom att svänga fint med vikt och skänkelhjälper och lite hjälp av grimskaftet så fattade hon både trav och galopp. En sådan energi i galoppen har han aldrig haft! Passet avslutades med att han fick ett träns på sig och Josse red i galopp över ett par låga hinder. Den hästen har aldrig sett så glad och energisk ut. Galoppen var så full av energi och luft att han såg ut som vilken gångartshäst som helst! Måste jag tala om att Josse var helt överlycklig efter ridpasset? Nu säger hon att hon ska våga hoppa honom helt fritt utan tyglar och det tror jag definitvt hon kommer kunna göra ganska snart!

Bara efter att hon insåg att hon kunde galoppera med Milton så har Josse utvecklats något enormt.

Viktoria och Boyen i förrgår

Efter att Josse ridit klart så såg Jennie så otroligt sugen ut att jag plockade in Milton från hagen och lät henne prova på att rida barbacka utan tyglar. Det gick jättebra trots att det regnade iskalla horisontella spåspik och Milton såg måttligt road ut. Det tar ju ett tag innan man får in svängtekniken och hittar knapparna, men när man hittat dem så går det som en dans. När Jennie var klar så frågade jag Josse om hon ville prova och det ville hon så klart! Det är alltid bra att prova olika hästar så man lär sig att olika hästar har olika lösningar på kommunikationen!

Härligt att du vågar Josse! 😀

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: