Vart är samhället på väg egentligen?

Min pojkväns mor har alltid jobbat på förskola (f.d. dagis) och gör det än. Hon älskar jobbet och allt det sociala som ingår då man träffar människor och familjer och liksom blir en liten del i deras värld. Men att vara dagisfröken är inte alltid en dans på rosor. Det ska bytas blöjor, avvärjas och stoppas bråk, underhållas , uppfostras och hållas full koll på de små yrvädren som helst av allt vill utforska hela den stora världen med allt dess innehåll (inte helt olikt en valp). Det är inte utan att man blir imponerad av dessa människor som jobbar på stora förskolor dag ut och dag in. Visst, barnen kan vara underbara och självklart så älskar man dem, men oj, vad påfrestande de kan vara! Många dagis har sovstunder och jag tror det är lika mycket för barnens som för personalens skull.

Nu är det så här att kommunen nyss har bestämt att alla barnen tillhörande de lägre åldrarna ska följas upp under dagarna på förskolan och all utveckling ska noteras och sammanställas barn för barn. Kommunen har till och med gett två iPads till de 6  fröknarna att dela på för att puffa på arbetet lite. Nu undrar både jag och min pojkväns mor hur mycket kommunen tänkt sig att dessa supermänniskor till förskolefröknar ska kunna uträtta under en dag? Visst, förslaget låter jättebra och produktivt på många vis, men är det verkligen det? Det är ett sådant otroligt fokus på prestation i dagens samhälle så jag blir sjuk på det. Nu ska barn i 1-3-årsåldern analyseras och plockas isär och minsta lilla framgång ska upphöjas till skyarna. Varför kan inte små barn bara få ha kul? Varför kan de inte få leka, plocka ärtor, lära sig vissla och cykla utan att någon ska stå med en iPad över huvudet och registrera allt de gör? Inte nog med att personalen redan har upp över öronen att göra, så kommer fokuset att flyttas mer från det reella barnet som experimenterar med ärtorna till resultat och siffror. Även om man vill tro att förskolefröknar är robotmänniskor som klarar allt så funkar det inte så. De är mänskliga hjältar med en mental styrka som heter duga. Det finns varken tid eller ork att både avvärja bråk, byta blöjor, underhålla och ha kontroll när man också måste registrera alla barns utveckling på en jävla iPad.

Vuxenvärlden är så full av prestationskrav att vi håller på att gå under, måste vi infektera barnens underbara kravlösa värld också?

Inte nog med detta, kommunen har också bestämt att alla barn med ett annat hemspråk ska få hemspråksundervisning. Små barn ska få lära sig det språket föräldrarna pratar, på dagis. Vart tog föräldrarnas ansvar i barnets utveckling vägen? Borde man inte fokusera på svenska i de svenska förskolorna då barnen kanske inte får så mycket svenska hemifrån? Hur tusan ser samhället ut då 1-3-åringar måste få hemspråksundervisning på förskolan (dagis) för att de inte ska glömma bort mammas och pappas språk? Herregud jag blir rädd! Jag vet att det kan stöta många men kan inte annat än att dra paralleller till nazityskland där de ariska barnen togs från sina familjer och sattes på uppfostringsanstalter eller träningsläger för att utbildas till det värdiga herrefolk de trodde de skulle bli.

Samhället blir enhälligt ansvarigt för barnen och har man någon ”defekt” så blir man med en gång satt på undantag och ”uppfixning” så att man ska passa in bland alla andra i den stora grå massan kallad samhälle.

En annan vinkel på saken är att de får 1000 kr per år på avdelningen att köpa leksaker till barnen. Med tiden ska de 6 personalen få var sin iPad á 3-4000 kr. Tänk vad mycket roligt och utvecklande man hade kunnat göra med barnen för dom pengarna istället.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: